Selecteer een pagina

U ziet iemand in het dorp die met veel belangstelling bij verschillende huizen naar binnen kijkt of belangstelling heeft voor bepaalde auto’s? Die persoon loopt even weg, komt weer terug, maakt een rondje om het huis. Een beetje raar, maar misschien is het wel gewoon een schilder of aannemer die een offerte wil maken? U voelt dat het niet klopt.

Ook als u twijfelt, belt u de politie op 112. Want de politie komt liever een keer te veel dan te weinig. Dankzij uw tip kan de politie inbraken voorkomen. 

Hoe herkent u een inbreker?

Er is niet één type inbreker. Inbrekers kunnen professioneel en georganiseerd bezig zijn maar het kunnen ook jongens en meisjes uit de omgeving zijn die inbreken. U kunt het beste letten op het gedrag van personen die in uw buurt lopen. U weet zelf wat normaal is in het dorp: wanneer er bekende of onbekende mensen langslopen, welke routes normaal gesproken gereden en gefietst worden, en op wat voor plekken het logisch is om stil te staan of juist door te lopen. Afwijkend gedrag kan betekenen dat er een inbreker op onderzoek uit is. Bel dan meteen de politie op 112.

Wat is verdacht gedrag?

Veel inbrekers bereiden zich (goed) voor als zij gaan inbreken. Zij selecteren een huis, schatten in hoe makkelijk ze binnen kunnen komen en bekijken van buitenaf wat er binnen allemaal als buit voor het grijpen ligt. Ook schatten ze in hoe snel ze kunnen wegkomen en of buurtbewoners opletten. Dus lopen ze speurend rond, lopen ze meerdere malen dezelfde route, kijken ze bij huizen naar binnen, bellen ze aan, voelen ze aan deuren of ramen, lopen ze om huizen heen en verstoppen soms gereedschap of een hard voorwerp zoals een steen.

Wat kunt u zelf doen?

Ziet u een verdacht persoon, spreek hem dan aan. Vraag of hij de weg zoekt of hulp nodig heeft. Is degene inderdaad zich aan het voorbereiden op een inbraak, dan zal die persoon zich mogelijk bedenken nu hij zich betrapt voelt. Durft u dit niet, bel dan 112. U geeft door wat en wie u ziet en de politie kan dan dankzij uw melding misschien een inbraak voorkomen. In sommige gevallen is het zelfs strafbaar om voorbereidende handelingen uit te voeren. Twijfel dus niet maar bel de politie.

Wat wil de politie weten?

De politie gaat op zoek naar de perso(o)n(en) die u heeft gezien. Daarom is het belangrijk om op het uiterlijk te letten. Schrijf op wat u zag:

  • Lengte (groter of kleiner dan jezelf)
  • Postuur (dik of dun)
  • Leeftijd (schatting)
  • Haarkleur
  • Kapsel
  • Kleding (kleur en soort)
  • Tas of rugzak (kleur en soort)
  • Opvallende kenmerken zoals tatoeage of litteken
  • Welk vervoersmiddel? (merk, model, kleur en kenteken)

De politie komt liever een keer voor niets dan een keer te weinig!

112 bellen, waarom niet?

Na een inbraak blijkt achteraf vaak dat buren iets opvallends hebben gezien. En dat ze de politie niet belden, omdat ze dachten dat het onbelangrijk was. U hoeft niet bang te zijn dat de politie direct met sirene en zwaailicht arriveert. Degene die de 112-melding aanneemt, vraagt u eerst wat er aan de hand is. Hij of zij zal dan een inschatting maken of de situatie aanleiding geeft om
agenten te sturen. Maak na het bellen van 112 ook een melding in de Austerlitz Preventie-app zodat uw dorpsgenoten ook alert zijn en eventueel kunnen helpen in de opsporing met foto’s en tips.

80% van de woninginbraken lost de politie op dankzij oplettendheid van buren.