Selecteer een pagina

Een dorpje met stadsrechten én een piramide

Austerlitz

 

 

Op de Utrechtse Heuvelrug, ten oosten van Zeist en ten westen van Woudenberg, ligt, omsloten door bossen, het wonderschone dorp Austerlitz. Het dorp is begin 19e eeuw ontstaan vanuit de overblijfselen van het Frans-Bataafse militaire “Camp d’Utrecht” dat op initiatief van de Franse generaal Auguste Frédéric Louis Viesse de Marmont (1774-1852) was opgericht. Burgers en een enkele militair vormden een kleine nederzetting welke de basis was voor het huidige dorp.  

August De Marmont

Van de aanvankelijke plannen die het Franse regiem met de nederzetting had, is – gelukkig – weinig terecht gekomen. Koning Lodewijk Napoleon gaf het in 1806 de naam Austerlitz, naar de overwinning van zijn broer Napoleon in de Drie Keizerslag bij Austerlitz (het huidige Slavkov in Tsjechië) en verleende het stadsrechten. Ook zou er een kanaal naartoe gegraven moeten worden. De piramide van aarde die De Marmont door zijn troepen had laten bouwen en die hij tot Marmontberg had gedoopt, werd, ondanks protesten van De Marmont, door Lodewijk Napoleon omgedoopt tot de Pyramide van Austerlitz. Nadat Koning Lodewijk Napoleon door zijn broer in 1810 werd afgezet en het Koninkrijk Holland werd geannexeerd door het Franse Keizerrijk, is van deze plannen niets terecht gekomen. In 1812 werd Austerlitz ingelijfd bij Zeist en verloor het zijn stadsrechten.

Koning Lodewijk Napoleon

Zo moet het kamp er ongeveer hebben uitgezien. Dit is een fragment van een schilderij uit 1831. Dit legerkamp in Rijen was door koning Willem I opgericht om ten strijde te trekken tegen de opstandige Belgen. Het schilderij hangt in het Rijksmuseum te Amsterdam.

In de loop der jaren zijn er veel opgravingen uitgevoerd waarbij veel overblijfselen van het Oude Kamp werden gevonden. 

Als eerste burger van Austerlitz trad op Etienne de Pineda, geboren 14 oktober 1750 te Lunenburgh, Gouverneur van de Stad Austerlitz.

Pyramide van Austerlitz, 1805, Louis Pierre Baltard, 1805