Selecteer een pagina

Aanlijnplicht voor honden rondom Austerlitz vanaf 15 maart 2025

Vanaf 15 maart 2025 mogen honden in de bossen rondom Austerlitz niet meer loslopen. Deze maatregel geldt tot 15 september 2025 en wordt ingevoerd om incidenten met wolven te voorkomen.

Daarnaast is het broedseizoen begonnen, wat sowieso een goede reden is om honden aangelijnd te houden, tenzij ze perfect onder appèl staan. In voorgaande jaren werd via waarschuwingsborden gewezen op het gevaar dat loslopende honden vormen voor pasgeboren dieren zoals reeën en hazen, die daardoor ernstig gewond kunnen raken of zelfs omkomen. Dit jaar ligt de nadruk echter volledig op de wolf, wat gezien de maatschappelijke discussie en de flinke weerstand onder een grote groep mensen niet bepaald een verstandige keuze is. Een vriendelijkere benadering, zoals “Welkom in de kraamkamer van de natuur“, zou waarschijnlijk meer begrip opleveren.

Helaas trekken sommige hondeneigenaren zich weinig aan van oproepen om de natuur niet te verstoren. Degenen die hun hond dwars door bosvakken laten rennen en wild opjagen, zouden streng beboet moeten worden.

Binnen Austerlitz zelf is er veel weerstand tegen de aanlijnplicht. De discussie is in volle gang en de eerste waarschuwingsborden zijn al vernield. Ongeacht je standpunt: blijf van de borden af!

In de media ligt de nadruk vooral op mensen van buitenaf die hun auto bij De Franse Put parkeren en daar met hun hond gaan wandelen. Wat vaak over het hoofd wordt gezien, is dat er een grote groep hondenbezitters ín het bos woont. Voor deze Austerlitzers, die al jarenlang hun hond rondom het dorp los laten lopen, voelt het nieuwe beleid—dat zogenaamd alleen om de wolf draait—oneerlijk aan.

In Nederland geldt volgens artikel 1 van de Grondwet dat iedereen in gelijke gevallen gelijk behandeld moet worden. Toch wordt in sommige situaties, zoals bij parkeerbeleid, onderscheid gemaakt. Waarom dan niet een aanlijn-ontheffing voor bewoners, vergelijkbaar met een parkeervergunning?

 

Conclusie

Ben je het niet eens met het beleid? Teken bezwaar aan, maar ga geen waarschuwingsborden vernielen. En aan de beleidsmakers: denk ook aan de mensen die ín de natuur wonen en probeer niet iedereen over één kam te scheren. Ga met ze in gesprek, zorg voor een ontheffingsmogelijkheid of creëer op zijn minst een afgebakend losloopgebied.